Udskriv

Modelvej 6

 start1 

Dette hus er meget lig det foregående, og det er da også samme hustype, dog med lidt ændret placering af vinduer, og så er det længere end Modelvej 5.

Jeg har bygget Modelvej 6 i gule mursten, men du kan bruge en hvilken som helst farve mursten du måtte ønske. Til forskel fra Modelvej 5 er det forsynet med træbeklædt gavl samt en muret garage med udhus i den bagerste del.

Huset

Start med at bygge selve huset. Det er der ikke noget nyt i, og du kan printe en skitse ud med alle husets vægge og garagen ved at klikke her . Bemærk at skitsen er en pdf-fil, og den fylder 2 sider A4.

Hvis din garage skal bygges sammen med huset, således om det er vist på fotoet, skal den ene vindskede i gavlen uden vinduer skæres til, så den nederste kant er vandret og kun lige akkurat når ned under eller lig med tagrenden. Ellers kan du få problemer når garagen skal monteres.

Skal din garage være fritstående, laver du vindskeden som normalt.

Selvom der skal træbeklædning i gavlen, bør du alligevel sætte murstenspapir hele vejen op. Dels kan du bruge det øverste af murstenspapiret til at holde på taget, dels skal træbeklædningen rage en lille bitte anelse ud over murstenene. I virkeligheden rager den ca. 12 mm ud, hvilket nogenlunde svarer til papirtykkelsen i model.

Træbeklædningen

Træbeklædning er med på den printbare skitse. Der er 4 forskellige farver at vælge imellem plus en ufarvet, som du selv kan farve ved hjælp af en alm. farveblyant. Brug ikke tusch, da den vil have en for gennemtrængende farve.

Hvorvidt vindskeder og træbeklædning skal være i samme farve eller i forskellige farver, er helt op til den enkelte. Af de tre næsten ens huse, jeg brugte som forbillede til dette hus, var farverne fordelt som følger: Et hus med sorte vindskeder og sort træbeklædning, et med hvide vindskeder og blå træbeklædning, og et med lyseblå vindskeder og mørkeblå træbeklædning.

Skær to gavlbeklædninger ud, og lim dem fast på gavlen af huset. Vær sikker på at limen kommer helt ud i spidserne, da det vil være meget tydeligt, hvis spidserne stikker ud.

Gavlbeklædningen kan også laves af plastcard med bræddeprofil.

Garagen

Garagen består egentlig blot af 4 vægge og et tag. Der er dog to lag tag, da garagetaget ellers vil virke for tyndt. 

Mo6Garagenx 

Den færdige garage, set forfra og fra siden.

Garagens vægge

Alle garagens vægge er lige høje, nemlig 15 mm. På den printbare skitse, side 2, er alle vægge samt tag tegnet ind. Der er desuden forslag til tagkantens farve.

Skær to sider på hver 30 eller 50 mm, alt efter om garagen skal være med udhus eller ej.

Skær tre endestykker på hver 20 mm eller mere. Ja, du så rigtigt: Der skal bruges tre endestykker til garagen. De tre stykker behøver ikke være nøjagtig 20 mm, og hvis du mener at din garage skal være bredere end 3,2 m i virkeligheden, øger du blot længden på de tre endestykker. Husk blot på at de alle tre skal være lige lange, og at du skal øge tagets bredde tilsvarende.

De to sider samt det ene endestykke skal der ikke gøres mere ved, så du kan roligt lime murstenspapir på disse dele. Lad mustenspapiret gå lidt op over siderne, og bøj det indad. Det hjælper til med at holde taget på plads.

I det ene endestykke skæres ud til garageporten. Porten er 15 x 13 mm, og hvis dit endestykke er 20 mm bredt, vil der således være 3 mm i den ene side, 2 mm i den anden og også 2 mm over porten. Se skitsen.

 Mo6Garageaabning

 

De to sider ved portåbningen er meget tynde, og derfor skal der sættes et ekstra stykke bag porten til at holde dem.

Hvis du øger garagens bredde til f.eks. 24 mm, skal der stadig være 2 mm i den ene side men 7 mm i den anden side. Så er der plads til cykler, haveredskaber etc.

Du kan naturligvis også vælge at sætte garageporten i midten.

Når du har skåret portåbningen ud, limes der også murpapir på dette stykke.

Mo6Garageport1x

 Gavlen med porten består af 3 dele: Selve porten, portåbningen samt det ekstra stykke til afstivning af porten.

 Mo6Garageport2x

 Porten er sat fast i portåbningen

Mo6GarageportStaaendex

 Alle tre dele er samlet.

Nu skulle der gerne være limet murstenspapir på alle vægge, bortset fra det ene endestykke. Det vil være skjult, når garagen er færdig, så det behøver ikke murstenspapir.

Du kan bøje en flig om, ligesom ved vinduerne, omkring portåbningen, men jeg har valgt ikke at gøre det. Det skyldes udelukkende at jeg har brugt gult karton til en bygning med gule mursten.

Lim porten fast bag portåbningen. Sørg for at håndtaget på porten er forneden. Derefter limer du det ekstra endestykke fast bag på porten. Det er udelukkende for at beskytte de to tynde strimler i siderne mod at blive bøjet. Inden du limer stykkerne sammen, skal du være helt sikker på at de er nøjagtigt lige store. Ellers kan det give problemer senere, når vi skal samle garagen. 

Mo6GarageRejsegildex 

 Så er vi klar til at lægge tag på garagen.

Garagens tag

Taget består af to lag pap, nemlig et til at holde sammen på det hele, og oven på det, et tag af tagpap. De to tag er lige store.

Uanset om din garage er fritstående eller muret sammen med huset, så skal taget på hver led være 6 mm større end grundfladen. Det giver et udhæng på 3 mm på alle 4 sider.

Hvis din garage skal mures sammen med huset, skal du beskære en del af taget, således at den del af garagens tag, der vil ligge tæt op af husmuren, ikke har udhæng. På den viste model har jeg skåret udhænget bort i den ene side, bortset fra 20 mm ved forenden.

Lim det nederste tag fast på garagen.

Det kan være at du skal skære yderligere af på tag nr. 2. Det kommer an på højden af dit garagetag. Lim ikke tag nr. 2 fast før du får besked på det, men jeg nævner blot at det kan være nødvendigt med en yderligere beskæring.

Mo6Afskaaret1x

 En prøveopsætning viste, at det var nødvendigt at beskære det øverste tag en anelse mere end det nederste. Blyantstregen angiver det ekstra stykke, der skulle skæres af. Vent med at skære af til tag nr. 1 er helt færdigt, og listerne langs siden er limet fast.

Lim en forhøjning fast på det nederste tag. Det kan være tændstikker, nogle lag karton eller et stykke tykt pap. Det kan ikke ses på den færdige model, men det må ikke være højere end at de to tag tilsammen er mindre end eller lig med 3 mm i tykkelsen. Jeg har valgt at lægge to tændstikker på taget, men du kan bruge hvad du har.

Hvis du ikke limer forhøjning på, vil det færdige tag mest af alt minde om ladet på en lastbil, og det er jo ikke meningen..

Mo6GarageTaendstikx 

Den ene tændstik er limet fast.

 Mo6GarageListe2x

 Begge tændstikker er limet fast, og den første liste er monteret.

Lim kantlisterne fast. Husk at der ikke skal kantliste på den del, der støder op mod husmuren.

Sørg for at alle lister er lodrette. Sæt evt. noget forstærkning på indersiden i hjørnerne.

Når limen er helt hærdet, kan du prøvelægge tag nr. 2, for at se hvor meget der eventuelt skal skæres af. Det er ikke sikkert, du skal skære noget af.

Når tag nr. 2 er tilpasset, limes det fast.

Lim garagen fast til huset, eller lad den blot stå løst ved siden af. 

Mo6Indflytning3x

Og nu er dit hus klar til indflytning.

Rigtig god fornøjelse
Steen Lystmose