Udskriv

Broen over Skjern Å

1. del.

af Steen Thunberg.

Broer er altid flotte på et anlæg. Især gitterbroerne. Derfor var jeg ret hurtigt sikker på at jeg ville lave et modul med en bro. Området hvor jeg bor kan man roligt kalde "åernes land". I en radius af få kilometer har vi både Omme å, Skjern Å og flere andre.

Strækningen fra Tarm til Skjern husker jeg fra barns ben, når vi kørte til sommerhus. Umiddelbart efter at have kørt gennem Tarm strækker der sig et langt eng-område ned til Skjern Å. I dag er Åen ført tilbage til sit "naturlige" leje. I hvert tilfælde er den ikke snorlige og fuld af okker længere. Projektet har kostet adskillige millioner og resultatet er blevet godt.

Tegningerne fik jeg pr. email fra Banestyrelsen. De giver en god service og har flere gange leveret gode tegninger uden beregning. Tak for det.

Broen er i skala N 32,6 cm og ser såden ud:

Skjern-bro-N-800

I fuld størrelse:

 P1010055a

P1010069a

Jeg har valgt at bygge broen og området før og efter på 3 moduler 'a 80 cm. Jeg havde først planlagt at bygge det på 2 'a 120 cm, men jeg synes det var lettere at have et midterstykke med selve broen, i stedet for at skulle dele broen på midten.

Hvert af de yderste modulafsnit skulle falde lidt i niveau, så broen og dæmningen fik lidt højde i forhold til standardhøjden. Siderne blev alle afskåret med den samme vinkel således de alle gav samme hældning.

Igen blev modulerne samlet så de fremstod som eet langt modul. I forhold til Terkelsbøl-modulet valgte jeg dog, at vente med at lægge "låg" på før modulerne var samlet.

Til trace fandt jeg en lægte der blev høvlet til i den rigtige tykkelse, hvorefter den blev delt i 3 stykker. Med den kunne jeg finde den rigtige højde og samtidigt få traceen til at blive i vatter.

Her ses den første grove sammensætning af modulerne:

 Billede_032aa

 På midtermodulet har jeg lagt en plade. Den var oprindelig 80 cm lang, men efter at have "skåret åen ud" og stykkerne er trukket ud til modulets kanter, så passer det med at åen bliver cirka 28-29 cm bred. Selve Åen, stykket der blev savet ud midt på pladen, tilpasses  og lægges et niveau dybere. Derved er å-sengen lagt. Dybden på åen er ikke overvældende, kun omkring 15 mm, men jeg tror det optisk ikke spiller en rolle. Mørke farver midt på åen og lysere ud imod siderne kan give det rigtige look.

Moduler_004a

Å-siderne pålimes et gazebind fra falckkassen og lægges således det giver en "blød" overgang imellem de to niveauer. Efter at limen er nogenlunde tør lavede jeg en tynd gang polyfilla tilsat hvid snedker lim. Med en pensel fordeles massen og når det har størknet lidt kan polyfilla-en udjævnes yderligere.

Moduler_072