Udskriv

Terkelsbøl Station

Anno 1932

Planlægning:

Terkelsbøl station bygges af to standard-moduler på hver 120 cm. På sporplanen har jeg med Photoshop, lagt gitter ind med en maskestørrelse på 10 cm. Derved får de to sammensatte moduler følgende sporplan:

terkelsbol

Sporplanen for modulet er ikke helt i forholdet 1:160, jeg ville gerne lige have sporskifterne inden for de to moduler så målestoksforholdet blev nærmere 1:200. Optisk skulle det ikke betyde så meget, da det i forvejen er en ret lille station.

Arbejdets gang:

Jeg købte 2 plader østenfiner 12 mm til ca. 175 pr.stk og skar op til 6-8 moduler med det samme. Det var lettere end at skulle i gang igen med at indstille rundsaven.

Modulsiderne samlede jeg med en lille klods i hjørnerne. Lidt lim og et par skruer, så skal det nok holde.

De to moduler til  Terkelsbøl  er ret enkle, da niveauforskellen i området ikke er særlig stor. Derfor lagde jeg en plade i rammerne.

Nu stod jeg med de to færdige modul-kasser der skulle danne grundlaget for Terkelsbøl Station. Jeg samlede dem med 3 bolte, for det var lettere at arbejde videre med modulerne samlet.

Det sønderjyske område er blandt andet kendetegnet ved de mange afvandingskanaler og grøfter. For at efterligne disse lånte jeg en overfræser og fik, synes jeg selv, et vellignende resultat:

  Moduler_077

Sporet skulle ligge nøjagtig i midten af modulerne, så jeg strimlede en korkplade i passende bredde. (ca 2,5 cm) Korkpladen skal efter modul-standarden være 3 mm tyk, og den købes billigst som dækkeservietter hos Jysk sengetøjslager. Jeg fik dem til 15,- for to og der kan sagtens laves 2,5 m strimler af en enkelt. Efter et forsøg med at lime korken fast med en limpistol, gik jeg over til at bruge hvid snedkerlim. Det har dog den ulempe at den kan glide en smule under tørringen, men en god lægte ovenpå og holdt fast med et par skruetvinger lykkedes det at få et godt resultat, men hold jer væk fra limpistolen.......

Korken brugte jeg også til at forhøje stationsområdet og lave veje med.

Her ses modulerne hvor korken er ved at være på plads:

Moduler_007

Og her er vejene ved at være opbygget:

Moduler_012a

Efter at korken var lagt gik jeg i gang med at spartle. Her bruger jeg polyfilla blandet op med lim. Alle kanter på korken fik en tur så overgangen blev mere naturlig. Først spartles massen på plads. Når det er ved at størkne kan det hele jævnes med en fugtig pensel.

Moduler_014

For lang tid siden har jeg købt en pakke til at lave landskaber med fra ER-COR. Dette skulle nu bruges til at beklæde de flade arealer, der mest skulle være marker med græs. Så jeg tænkte at det skulle være en smal sag lige at beklæde de områder. Sagen fik dog en helt anden udgang, for den limmasse var ikke lige til at udglatte som jeg gerne ville have det. Så på et tidspunkt fik desprationen magt over mig og jeg flåede det hele af. I stedet har jeg valgt at spartle kanterne ud og lægge græsset direkte på pladen. Landskabsmaterialet må vente til en dag jeg har mere tålmodighed.